Health Management – på agendan i Tyskland

LinkedInFacebookTwitterEmail

Vi lär känna Peter Seeger, som är VD för Aino Health i Tyskland. Vad krävs egentligen för att etablera sig på den tyska marknaden, inom förebyggande företagshälsovård?

 

Kan du kort berätta vad Aino Health gör?

Det är verkligen ett unikt företag. Jag har tillbringat många år på olika chefspositioner inom IT-branschen, men det här företaget är annorlunda. Aino Health har en djup kunskap och de rätta verktygen, för att stödja företag med att skapa förebyggande hälsovård för anställda. Vi erbjuder lösningar med mätbara resultat, som hjälper chefer att analysera och följa upp alla anställdas hälsa och välbefinnande. Genom att tidigt upptäcka trender och se varnings-signalerna, finns möjligheten att vända en potentiellt farlig hälsoutveckling inom företaget.

 

Varför är Corporate Health Management viktigt?

Att hitta rätt tillvägagångssätt för att förebygga långtidssjukskrivningar, är utmaningen som står högt på många ledningsgruppers agenda idag. Många chefer är medvetna om samhälls-problemet och gör sitt bästa för att vidta åtgärder. Man skulle kunna säga att de har verktygslådan för det, men att de saknar den komplexa IT-lösning som krävs för att genomföra förändringen. Corporate Health Management handlar helt enkelt om att skapa en god arbetsplats, med glada och hälsosamma människor.

 

Vilken är den vanligaste frågan som du får om Corporate Health Management?

Den vanligaste frågan handlar om hur företagsledningen ska hantera en ökande trend med utbrändhet bland anställda – hur kan man identifiera och hantera de aspekter som finns, i ett tidigt skede?

 

Kan du beskriva dina första månader hos Aino Health?

Aino Health är relativt nyetablerade på den tyska marknaden, och som chef gillar jag verkligen alla aspekter i den här uppbyggnadsprocessen. Inledningsvis har jag lagt mycket av min tid på att helt enkelt förklara Ainos huvudsakliga affärsidé för många människor, såväl inom affärslivet som bland vänner. Sedan vi startade upp vår verksamhet här i Tyskland, har vi arbetat mycket med att anpassa oss till den tyska lagstiftningen och att skapa rätt kontakter. Jag tycker också att vi har hittat en bra arbetsform med våra svenska och finska kollegor. Personligen känns det väldigt inspirerande, att nu ta det starka budskapet bakom Ainos varumärke till marknaden, tillsammans med våra svenska och finska kollegor.

 

Hur tänker du kring att bygga upp en ny organisation, i ett nytt land?

För att vinna och bli nummer ett inom ditt affärsområde, krävs det att du bygger upp en konkurrenskraftig och stark organisation, som kan hantera de utmaningar som kommer. Samtidigt behövs en genomtänkt strategi för att bearbeta potentiella kunder. När du går in på en ny marknad, är det avgörande att du är öppen för nya idéer och att hitta kontakter som kan hjälpa dig att bygga upp det nätverk som du kommer att behöva. Vi har genomfört många intervjuer med människor, inom vår bransch, för att få en klar bild av vilka som kan hjälpa oss i den etableringsfas som vi nu befinner oss i.

Allting handlar trots allt om att vinna affärer och att växa sig starkare som organisation. Just nu är mitt fokus att stärka vårt fotfäste, med utgångspunkt från norra Tyskland och Hamburg, där vårt kontor finns.

 

…och hur långt har ni kommit i uppbyggnadsprocessen?

Det händer många spännande saker just nu i Tyskland och dörrarna är vidöppna för avancemang inom Health Management. Jag tycker att vi får ett mycket positivt gensvar från de företag vi träffar och de förstår att vi kan tillföra en positiv förändring hos dem. Diskussionerna kring företagshälsofrågor är verkligen öppna här i Tyskland och jag ser optimistiskt på våra ytterligare framsteg.

 

Vilka erfarenheter tar du med dig till Aino Health, utifrån din chefsbakgrund från CSC och andra internationella bolag?

Jag har genomfört många affärer genom åren och varit ansvarig för att driva igenom stora internationella förhandlingar. Mina erfarenheter av att arbeta i olika delar av världen, i allt från Europa till Indien, kommer vara till stor nytta för mig på Aino Health.

Som chef är jag öppensinnad, i det avseendet att jag välkomnar diskussioner och olika attityder. Genom åren har jag kommit i kontakt med många olika branscher, vilket har gett mig ett nyttigt utifrån-perspektiv. Den livserfarenhet jag har idag, har gett mig en ganska avslappnad inställning och en bra balans mellan fritid och arbete.

 

Varför kommer Aino Health att lyckas i Tyskland?

Eftersom vi är de enda som gör detta. Vi har en unik kunskap att erbjuda våra kunder och det händer mycket inom vårt affärsområde – just nu är det många som kontaktar oss för att diskutera och vill boka in möten. Därför vill vi nu ta det här ett steg längre, genom att dela med oss av våra styrkor till marknaden och fortsätta vara nummer ett inom vårt område.

 

Har du några nyheter att dela med dig av, från den tyska marknaden?

Det är fantastiskt hur snabbt saker och ting sker just nu. Jag har just avslutat två dagars workshop med en potentiell kund och förra fredagen hade jag ett intressant möte med en sjukhusgrupp här i Tyskland. Jag har endast varit tillbaka från semestern i en vecka, men jag har redan många nya möten inbokade i min kalender med potentiella kunder.

 

Vilka är de huvudsakliga strategierna här i Tyskland, när du blickar framåt?

Att hjälpa framtida kunder med att bygga upp en social hållbarhet inom deras verksamhet. Det är grunden till att bygga en framgångsrik organisation, och vi har tidigare bevisat att våra tjänster och vår kunskap ger effekt. Tiden är på vår sida, med tanke på den nya hållbarhets-lagstiftningen. Det är hållbarhet som de högst ansedda konsultföretagen pratar om just nu och vi är redan förberedda utifrån de nya EU-regler som kommer.

Nästa steg för oss är att vinna vår första kund!

 

Hur ser framtiden ut, för Aino Health, från ditt perspektiv?

Min vision är att Aino kommer vara den skinande diamanten inom vårt affärsområde och att detta kommer bli verklighet mycket snart i Tyskland, när allt vårt hårda arbete ger resultat.

 

Om Peter Seeger

Familj: gift och ett barn

Ålder: 53

Bor: I Husum

Erfarenhet: Sales Executive/Director för CSC och olika chefspositioner genom åren på Accenture, Capgemini, Hewlett Packard, Cognizant och OpusCapita. På Aino Health sedan juni, 2017.

Vi använder cookies på vår webbplats för att förbättra användarupplevelsen, analysera besökstrafik, anpassa innehåll och rikta annonser. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till vår användning av cookies. Se avsnittet vår sekretesspolicy.